Magazin
2825 ogledov

Video: Izraelka vadila za primer sovražnega občinstva na Evroviziji

Evrovozija Elen Golan Profimedia
Za nami je eden najbolj nenavadnih in najbolj napetih evrovizijskih večerov v zgodovini, ki je v znamenju diskvalifikacije enega od favoritov in napovedanih množičnih protestov zaradi nastopa izraelske predstavnice.

Izraelska tekmovalka Eden Golan je bila odločna, da brezhibno spelje nastop na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je potekal v švedskem Malmöju in na katerem je nastopila tudi slovenska predstavnica Raiven.

Udeležba Izraelke je zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu, kjer izraelska vojska po Hamasovem pokolu izraelskih civilistov že več kot pol leta izvaja brutalno operacijo v Gazi, razdelil javnost. Golanova sicer opozarja, da želi s svojo glasbo združevati, ne pa deliti.

Na medmrežju je Golanova pred nastopom objavila posnetek, kako vadi svojo pesem z naslovom Hurricane. Medtem ko poje, njena ekipa kriči vanjo protiizraelske in propalestinske parole ter jo skuša zmesti. 

Dogodek je potekal v luči izredno strogih varnostnih ukrepov, s katerimi želi švedska policija preprečiti neljube dogodke. Nasprotniki nastopa Golanove in propalestinski zagovorniki so namreč napovedali množične proteste. 

Postrani jo gledajo tudi ostali tekmovalci

Da je bil pred 20-letna Golanovo velikanski izziv, je pokazal že četrtkov polfinalni nastop, po katerem se je uvrstila v finale. Čeprav na televizijskih zaslonih tega ni bilo slišati tako očitno, pa je nastop minil med klici neodobravanja iz občinstva, vrstili so se medklici "Svoboda Palestini".

"Bilo je zelo neprijetno," je po pisanju Daily Maila povedal eden od prisotnih.

Nekaj podobnega se je ponovilo tudi nocoj, a to očitno ni vplivalo na pevko, saj se na takšen scenarij intenzivno pripravljala. "Ne bom pustila, da me karkoli zlomi," je dejala za Daily Mail. "Pripravljena sem."

Golanova, ki se je rodila v Izraelu, odraščala pa v Rusiji, je sicer v preteklosti že prejela grožnje s smrtjo, nekateri ostali tekmovalci pa so se vidno ogradili od nje. Grška predstavnica Marina Satti je med govorom Golanove na tiskovni konferenci zehala in se delala, da bo zaspala, zdaj zaradi ločenega incidenta že diskvalificirani Nizozemec Joost Klein pa si je pokril glavo z zastavo. Irska predstavnica Bambie Thug je po uvrstitvi Izraela v finale dejala, da je od razočaranja jokala.

Danska, Finska, Norveška in celo gostiteljica Švedska pa so izrazile stališče, da bi morali Izraelu zaradi dogajanja v Gazi in trpljenju tamkajšnjih civilistov zaradi izraelskih operacij prepovedati nastop podobno, kot so to storili v primeru ruske invazije na Ukrajino.

Golanova je odločna iti do konca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Nelaži 15:18 13.maj 2024.

    Evrovizija je postala produkt in agenda NWO pedofilne kabala mafije, ki ima vedno manj opraviti z glasbo in vedno več z LGBTP in satanizmom.

  • Kmodri_ 20:56 11.maj 2024.

    Izrael je praktično kupil Eurovizijo! Putler rajši kupuje orožje od Irana in S. Koreje...pa mu je zmanjkalo soldov za nastop!

  • Stane Adamič 20:37 11.maj 2024.

    Izraelci so simbol demokracije, na tisti majhen košček so prnesli učinek demokracije. Muslimani jih hočejo ravno zato uničit, ker ne prenesejo demokratičnosti, tako kot vsi Evropski levičarji.

Sorodne novice